czwartek, 22 grudnia 2016

Przepis: Słonecznikowiec z kremem krówkowo - maślanym


Macie już pomysły na świąteczne wypieki? Jeśli nie, przychodzę z przepisem na pyszne ciasto, które znika w mgnieniu oka :) Jest proste do wykonania i niezwykle smaczne. Idealnie wpasuje się w świąteczne menu, spełniając rolę słodkiego deseru. 


słonecznikowiec ciasto


...........................................................................................................................................................................................
Słonecznikowiec
...........................................................................................................................................................................................




Składniki na biszkopt:

• 6 jajek
• 1 szklanka cukru
• 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 szklanka mąki pszennej
• 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
• 2 łyżki kakao
• 1,5 łyżki oleju
• szczypta soli

Z powyższych składników należy upiec biszkopt. Kiedy ostygnie, trzeba przekroić go na pół, by powstały dwa placki.


Nasączenie:

1 szklanka świeżo zaparzonej kawy rozpuszczalnej z dwoma łyżkami rumu (może być bez alkoholu). Obydwa biszkopty nasączamy zimnym naparem.


Prażony słonecznik:

• 300 g łuskanego słonecznika
• 4 łyżki mleka
• 60 g masła
• 100 g cukru


Wszystkie składniki mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut, często mieszając. Następnie przekładamy uprażony słonecznik do piekarnika i pieczemy, aż się zarumieni. Należy go często mieszać! Odstawiamy do wystygnięcia.


Krem krówkowo - maślany:

• 1 puszka gotowej masy krówkowej
• 250 g masła

Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy po łyżce masy krówkowej, aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Do kremu dodajemy 2/3 prażonego słonecznika i mieszamy.


Przełożenie ciasta:  biszkopt - połowa masy ze słonecznikiem - biszkopt - reszta masy ze słonecznikiem - słonecznik. 

Ciasto najlepiej smakuje drugiego dnia.


Smacznego!



Jakie ciasta zagoszczą w Waszych domach, w te święta? :)

15 komentarzy:

  1. Ja robię na święta: ciasto bez pieczenia Rafaello, Brownie, szarlotkę i sernik.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno wyszły przepyszne :) Rafaello uwielbiam, a sernik musi być na święta :)

      Usuń
  2. Na pewno jest pyszny :) Dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam wypróbowanie przepisu, niezwykle smaczne ciasto, no i ten prażony słonecznik z dodatkami :)

      Usuń
  3. Nigdy jeszcze nie jadlam takiego ciasta :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak będziesz miała okazję, polecam wypróbowanie przepisu :)

      Usuń
  4. Nigdy nie jadłam ciasta ze słonecznikiem. Na pewno pyszne. Na takie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  5. Choć ledwo patrzę na jedzenie to ten kawałeczek bym schrupała.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wcale się nie dziwię, ja też bym go jeszcze schrupała, choć innego jedzenia jest pod dostatkiem ;)

      Usuń
  6. Ciasto które robiłam na święta wygląda bardzo podobnie ;) jednak robi się trochę inaczej ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudowne smaki, muszę wypróbować Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń