piątek, 10 lutego 2017

Bułki orkiszowe razowe - zdrowe i smaczne


Uwielbiam domowe pieczywo. Nie da się go porównać do żadnego z tych, które dostaniemy w sklepach. Ostatnio skusiłam się na upieczenie bułeczek, a że wyszły niezwykle smaczne i szybciutko zniknęły, za dwa dni wyjęłam z piekarnika kolejną porcję. Jeśli chcecie dowiedzieć się, jak powstały te pachnące i zdrowe bułeczki, zapraszam na wpis :)


Bułki orkiszowe razowe przepis

...........................................................................................................................................................................................
Bułki orkiszowe razowe
...........................................................................................................................................................................................

Składniki:

• 20 g świeżych drożdży
• 1 łyżeczka cukru
• 
480 g mąki orkiszowej razowej

• 1 łyżka soli
• 50 g roztopionego masła
• 300 g letniej wody
•  różne rodzaje ziaren, według uznania (ja dodałam słonecznik, dynię i siemię lniane)
•  kilka łyżek mleka do posmarowania bułek



Wykonanie:
  1. Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy cukier, sól i letnią wodę. Całość mieszamy do rozpuszczenia się drożdży,
  2. W dużej misce mieszamy mąkę wraz z ziarnami, masłem o temperaturze pokojowej i rozpuszczone drożdże. Zagniatamy do momentu uzyskania miękkiego i delikatnie lepkiego ciasta. Pod koniec wyrabiania ciasto nadal powinno się trochę lepić do dłoni - nie dodajemy więcej mąki. 
  3. Wyrobione ciasto przekładamy do misy wysmarowanej olejem, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  4. Po upływie tego czasu wyrośnięte ciasto przekładamy na obsypany mąką blat i dzielimy na około 8 równych części. 
  5. Formujemy bułki na nieduży placek, przenosimy na blachę pokrytą papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczamy dłonią. By ciasto nie lepiło się do dłoni możemy je obsypać mąką.
  6. Blachę przykrywamy ściereczką, by bułki wyrosły i odstawiamy do ciepłego miejsca na około 30 minut lub do czasu aż zauważalnie wyrosną. 
  7. Wyrośnięte bułki smarujemy mlekiem i obsypujemy ziarnami,
  8. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni C na programie "góra dół" przez około 20 minut, co jakiś czas zaglądając do nich.


Bułki orkiszowe razowe przepis

Bułki orkiszowe razowe przepis

Smacznego!


7 komentarzy:

  1. Wyglądają apetycznie ;) z chęcią wypróbuję przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie korzystałam jeszcze z mąki orkiszowej. Bułki wyglądają pięknie i na pewno smakują cudownie. Co jak co, ale domowe pieczywo nie ma sobie równych :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wyglądają :) Ślinka leci od samego patrzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kurcze, kiedyś próbowałam zrobić bułki zwykłe i wyszły mi takie gnioty, że smaczne były tylko od razu po wyjęciu, potem nie dało się tego jeść... :(
    Może spróbuję z Twoim przepisem! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Domowe pieczywo jest niezastąpione :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Rewelacyjne, orkiszowych jeszcze nie piekłam.

    OdpowiedzUsuń