niedziela, 26 marca 2017

Przepis: Piernik z miodem, przekładany dżemem śliwkowym


Dawno nie dodawałam żadnego przepisu na słodkości. Nadrabiam więc zaległości i zapraszam Was na przepyszny piernik z miodem, przekładany dżemem śliwkowym i suszonymi śliwkami. Muszę przyznać, że jest to najbardziej aromatyczny i smakowity piernik, jaki kiedykolwiek jadłam. Kto skusi się na kawałek ciasta? :) 




...........................................................................................................................................................................................
Piernik z miodem, przekładany dżemem śliwkowym
...........................................................................................................................................................................................


Składniki:

Na ciasto:

2 1/4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
330 g płynnego miodu
160 g miękkiego masła
4 jajka
3 czubate łyżki kwaśnej śmietany 18%
120 ml maślanki
2 łyżki przyprawy do piernika
2 czubate łyżeczki sody
2 czubate łyżki kakao

Przełożenie:

350 g dżemu śliwkowego
150 g śliwek suszonych
40 ml wody


Polewa:

3 łyżki kakao
3 łyżki mleka
3 łyżki cukru pudru
100 g masła




Przygotowanie:

Ciasto:


  1. Jajka w całości ubijamy razem z cukrem do uzyskania puszystej piany. Piana powinna około trzykrotnie zwiększyć swoją objętość.
  2. Kolejno, nie przestając miksować, delikatnym strumieniem wlewamy płynny miód i uprzednio roztopione, ostudzone masło.
  3. Cały czas miksujemy i dodajemy kolejno suche składniki, tj. mąkę, kakao, sodę i przyprawę do piernika. Miksujemy do momentu uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji.
  4. Masę piernikową przelewamy do wysmarowanej tłuszczem formy 10 x 40 cm tak, aby wypełnić ją w około 1/3 jej całej wysokości, gdyż ciasto pięknie rośnie. Pieczemy w temp. 170ºC przez około 55 minut do tzw. suchego patyczka. 
  5. Po upieczeniu studzimy i kroimy według uznania na 2-3 równe części.


Przełożenie:


  1. Suszone śliwki kroimy w mniejsze kawałki
  2. Następnie zagotowujemy je z niewielką ilością wody i trzymamy na ogniu.
  3. Dodajemy dżem śliwkowy i gotujemy około 5 minut ciągle mieszając.
  4. Zdejmujemy z ognia.
  5. Piernik przekładamy masą śliwkową.


Polewa:


  1. W niewielkim rondelku podgrzewamy mleko z cukrem pudrem do momentu połączenia się składników. Następnie dodajemy masło i rozpuszczamy. Zdejmujemy z ognia.
  2. Dodajemy kakao i energicznie mieszamy, by nie zrobiły nam się grudki.
  3. Polewamy ciasto.

Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce na noc. Najlepiej smakuje kolejnego dnia, gdyż wszystkie składniki muszą się "połączyć".


Smacznego!



3 komentarze:

  1. Uwielbiam. Idealny, mokry taki jak lubię. Napewno wykorzystam przepis .

    OdpowiedzUsuń
  2. Mogłabyś wysłać kawałek kurierem ? :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja mama taki robi, do tego zaparzamy herbatkę na naszej filtrowanej wodzie i mamy wieczór dla siebie :)

    OdpowiedzUsuń