niedziela, 13 stycznia 2019

Przepis: Wafel snickers




Jest słodki i przepyszny. Jeden kęs wystarczył i moje kubki smakowe oszalały! Wafel snickers - wafel, który nie może się nie udać, nie ma takiej opcji. Robi się go bardzo łatwo a jedyne, co najdłużej trwa w całym procesie, to czekanie aż masa podstawowa wystygnie. Znika niebezpiecznie szybko i uzależnia, więc uważajcie, jeśli zdecydujecie się go zrobić ;) A teraz zapraszam na kawałeczek :)


snickres wafel przepis

Wafel snickers 


Składniki na masę podstawową:


• 1 szklanka mleka

• 1,5 szklanki cukru 
• aromat waniliowy (ja dałam ok. 4 ml) lub cukier waniliowy 
• 2 kostki margaryny (może być Kasia)  


Powyższe składniki należy włożyć do garnka, zagotować i wystudzić. 
Po  schłodzeniu dodajemy 4 szklanki mleka w proszku oraz pokruszony wafel, dokładnie mieszamy. Masę, która powstała, dzielimy na 3 równe części. Do pierwszej dodajemy więcej niż pół małej paczki herbatników, do drugiej 200 g rodzynek, a do trzeciej 200 g ziaren słonecznika (mogą być też drobno pokrojone orzechy). Każdą z powstałych mas należy przełożyć jedną warstwę wafla. Gotowy wafel zawijamy w opakowanie, w którym go kupiliśmy. Aby warstwy ładnie się połączyły, zawsze przykładam wafel ciężką, drewnianą deską do krojenia (oczywiście może być inny płaski, cięższy przedmiot). 



Smacznego!


3 komentarze: