poniedziałek, 19 grudnia 2016

Przepis: Rurki z kremem budyniowym


Od dłuższego czasu zastanawiałam się nad wprowadzeniem nowej zakładki na swojego bloga, która nie jest zupełnie związana z makijażem i kosmetykami. Teraz dojrzałam do tej decyzji i po raz pierwszy widzicie u mnie wpis kulinarny. Mam nadzieję, że taka tematyka również znajdzie swoich zwolenników wśród Was, a moje proste przepisy wykorzystacie w swojej kuchni :) Dziś mam dla Was rurki z kremem, które robiłam po raz pierwszy wczoraj i wyszły bardzo smaczne. 


rurki z kremem budyniowym




...........................................................................................................................................................................................
Rurki z kremem budyniowym
...........................................................................................................................................................................................

Składniki na ciasto


• 1 kostka margaryny
• 4 szklanki mąki
• 1 łyżka cukru
• 3-4 żółtka
• 200 g śmietany
• szczypta proszku do pieczenia

Wykonanie

Wszystkie składniki łączymy i zagniatamy ciasto. Umieszczamy go w lodówce. Kiedy jest już schłodzone rozwałkowujemy i kroimy dłuższe paski o szerokości 2 cm. Nawijamy na rurki, które wcześniej smarujemy cienką warstwą margaryny. Nawijanie zaczynamy od węższej końcówki. Wierzchnią warstwę smarujemy odrobiną białka i obsypujemy cukrem. Pieczemy ok. godziny w temperaturze 160 stopni. 

Składniki na masę budyniową:

• 1/2 litra mleka
• 3/4 szklanki cukru
• 1 cukier waniliowy
• 2 łyżki mąki pszennej
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• 1 kostka margaryny 

Wykonanie:

Z 1/2 mleka należy odlać pół szklanki. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do pozostałej połowy szklanki mleka dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszać i wlać do gotującego się mleka. Przez chwilę gotować mieszając, następnie ostudzić. Margarynę ucieramy, dodając po trochu ostudzony budyń. Margarynę należy wyjąć z lodówki ok. 2 godziny przed wykonaniem masy.


rurki z kremem budyniowym

Podana porcja wystarcza na ok. 60 sztuk rurek. Krem nie jest przesadnie słodki, ma przyjemny, delikatny smak. Dla mnie rurki są nieporównywalnie smaczniejsze, niże te, które dostaniemy w sklepach. 



Smacznego!

17 komentarzy:

  1. Wyglądają równie dobrze jak te z cukierni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis! Na pewno go wykorzystam kiedyś :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kiedys tez takie robiłam. Po prostu pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam rurki z kremem, a te wyglądają niezwykle apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam, ale pysznie wyglądają !

    OdpowiedzUsuń
  6. moja mam je robi, uwielbiam, nawet bez kremu

    OdpowiedzUsuń
  7. Spisałam przepis i pewnie niebawem go wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kusząco wyglądają i na pewno smaczne są...aż ślinka cieknie na ich widok :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Całe szczęście, że jestem po kolacji bo pewnie musiałabym iść po sklepu po coś słodkiego tak smacznie wyglądają :d

    Ooo to czekam na Twoje zakupy, zaciekawiłaś mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jest na pewno z tym trochę roboty :) Ale co jak co ugościć takimi rurkami gości jest znacznie lepiej niż tymi sklepowymi. Są na pewno świeże :D ( Pracowałam na cukierni i wiem co nieco o ,,świeżości" takich wyrobów :P

    OdpowiedzUsuń
  11. Muszę spróbować tego kremu.

    OdpowiedzUsuń
  12. Marzenka w końcu będę mogła podpatrzec te Twoje pyszności ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wow przesmaczne. Mogę jeść takie bez ograniczeń :-) a potem dieta na mojej wodzie filtrowanej ;-)

    OdpowiedzUsuń