Od dłuższego czasu zastanawiałam się nad wprowadzeniem nowej zakładki na swojego bloga, która nie jest zupełnie związana z makijażem i kosmetykami. Teraz dojrzałam do tej decyzji i po raz pierwszy widzicie u mnie wpis kulinarny. Mam nadzieję, że taka tematyka również znajdzie swoich zwolenników wśród Was, a moje proste przepisy wykorzystacie w swojej kuchni :) Dziś mam dla Was rurki z kremem, które robiłam po raz pierwszy wczoraj i wyszły bardzo smaczne.
...........................................................................................................................................................................................
Rurki z kremem budyniowym
Rurki z kremem budyniowym
...........................................................................................................................................................................................
Składniki na ciasto:
• 1 kostka margaryny
• 4 szklanki mąki
• 1 łyżka cukru
• 3-4 żółtka
• 200 g śmietany
• szczypta proszku do pieczenia
Wykonanie:
Wszystkie składniki łączymy i zagniatamy ciasto. Umieszczamy go w lodówce. Kiedy jest już schłodzone rozwałkowujemy i kroimy dłuższe paski o szerokości 2 cm. Nawijamy na rurki, które wcześniej smarujemy cienką warstwą margaryny. Ciasto powinno mieć odpowiednią grubość, najlepiej około 4 mm. Nawijanie zaczynamy od węższej końcówki. Wierzchnią warstwę smarujemy odrobiną roztrzepanego białka i obsypujemy cukrem. Pieczemy do czasu kiedy się zarumienią. U mnie trwało to ok. 20 minut w temperaturze 160 stopni, na termoobiegu.
• 1/2 litra mleka
• 3/4 szklanki cukru
• 1 cukier waniliowy
• 2 łyżki mąki pszennej
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• 1 kostka margaryny
Wykonanie:
Z 1/2 mleka należy odlać pół szklanki. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do pozostałej połowy szklanki mleka dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszać i wlać do gotującego się mleka. Przez chwilę gotować mieszając, następnie ostudzić. Margarynę ucieramy, dodając po trochu ostudzony budyń. Margarynę należy wyjąć z lodówki ok. 2 godziny przed wykonaniem masy.
Podana porcja wystarcza na ok. 60 sztuk rurek.Krem nie jest przesadnie słodki, ma przyjemny, delikatny smak. Dla mnie rurki są nieporównywalnie smaczniejsze, niże te, które dostaniemy w sklepach.
Smacznego!
Narobiłaś mi smaku :)
OdpowiedzUsuńWyglądają równie dobrze jak te z cukierni :)
OdpowiedzUsuńTen przepis jest dla mnie ;)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis! Na pewno go wykorzystam kiedyś :)
OdpowiedzUsuńKiedys tez takie robiłam. Po prostu pycha!
OdpowiedzUsuńAle apetycznie się prezentują :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam rurki z kremem, a te wyglądają niezwykle apetycznie :)
OdpowiedzUsuńMniam, ale pysznie wyglądają !
OdpowiedzUsuńmoja mam je robi, uwielbiam, nawet bez kremu
OdpowiedzUsuńSpisałam przepis i pewnie niebawem go wykorzystam :)
OdpowiedzUsuńKusząco wyglądają i na pewno smaczne są...aż ślinka cieknie na ich widok :)
OdpowiedzUsuńCałe szczęście, że jestem po kolacji bo pewnie musiałabym iść po sklepu po coś słodkiego tak smacznie wyglądają :d
OdpowiedzUsuńOoo to czekam na Twoje zakupy, zaciekawiłaś mnie :)
Jest na pewno z tym trochę roboty :) Ale co jak co ugościć takimi rurkami gości jest znacznie lepiej niż tymi sklepowymi. Są na pewno świeże :D ( Pracowałam na cukierni i wiem co nieco o ,,świeżości" takich wyrobów :P
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować tego kremu.
OdpowiedzUsuńMarzenka w końcu będę mogła podpatrzec te Twoje pyszności ;)
OdpowiedzUsuńMniam jakie pyszności kochana :-)
OdpowiedzUsuńWow przesmaczne. Mogę jeść takie bez ograniczeń :-) a potem dieta na mojej wodzie filtrowanej ;-)
OdpowiedzUsuń