poniedziałek, 19 grudnia 2016

Przepis: Rurki z kremem budyniowym


Od dłuższego czasu zastanawiałam się nad wprowadzeniem nowej zakładki na swojego bloga, która nie jest zupełnie związana z makijażem i kosmetykami. Teraz dojrzałam do tej decyzji i po raz pierwszy widzicie u mnie wpis kulinarny. Mam nadzieję, że taka tematyka również znajdzie swoich zwolenników wśród Was, a moje proste przepisy wykorzystacie w swojej kuchni :) Dziś mam dla Was rurki z kremem, które robiłam po raz pierwszy wczoraj i wyszły bardzo smaczne. 


rurki z kremem budyniowym na swieta swiateczny przepis




...........................................................................................................................................................................................
Rurki z kremem budyniowym
...........................................................................................................................................................................................

Składniki na ciasto


• 1 kostka margaryny
• 4 szklanki mąki
• 1 łyżka cukru
• 3-4 żółtka
• 200 g śmietany
• szczypta proszku do pieczenia

Wykonanie

Wszystkie składniki łączymy i zagniatamy ciasto. Umieszczamy go w lodówce. Kiedy jest już schłodzone rozwałkowujemy i kroimy dłuższe paski o szerokości 2 cm. Nawijamy na rurki, które wcześniej smarujemy cienką warstwą margaryny. Ciasto powinno mieć odpowiednią grubość, najlepiej około 4 mm. Nawijanie zaczynamy od węższej końcówki. Wierzchnią warstwę smarujemy odrobiną roztrzepanego białka i obsypujemy cukrem. Pieczemy do czasu kiedy się zarumienią. U mnie trwało to ok. 20 minut w temperaturze 160 stopni, na termoobiegu. 

ciasto na swieta 2019 rurki z kremem pyszne latwe szybkie


Składniki na masę budyniową:

• 1/2 litra mleka
• 3/4 szklanki cukru
• 1 cukier waniliowy
• 2 łyżki mąki pszennej
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• 1 kostka margaryny 


Wykonanie:

Z 1/2 mleka należy odlać pół szklanki. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do pozostałej połowy szklanki mleka dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszać i wlać do gotującego się mleka. Przez chwilę gotować mieszając, następnie ostudzić. Margarynę ucieramy, dodając po trochu ostudzony budyń. Margarynę należy wyjąć z lodówki ok. 2 godziny przed wykonaniem masy.


rurki z kremem budyniowym przepis sprawdzony blog


Podana porcja wystarcza na ok. 60 sztuk rurek.Krem nie jest przesadnie słodki, ma przyjemny, delikatny smak. Dla mnie rurki są nieporównywalnie smaczniejsze, niże te, które dostaniemy w sklepach. 


Smacznego!

17 komentarzy:

  1. Wyglądają równie dobrze jak te z cukierni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis! Na pewno go wykorzystam kiedyś :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kiedys tez takie robiłam. Po prostu pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam rurki z kremem, a te wyglądają niezwykle apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam, ale pysznie wyglądają !

    OdpowiedzUsuń
  6. moja mam je robi, uwielbiam, nawet bez kremu

    OdpowiedzUsuń
  7. Spisałam przepis i pewnie niebawem go wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kusząco wyglądają i na pewno smaczne są...aż ślinka cieknie na ich widok :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Całe szczęście, że jestem po kolacji bo pewnie musiałabym iść po sklepu po coś słodkiego tak smacznie wyglądają :d

    Ooo to czekam na Twoje zakupy, zaciekawiłaś mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jest na pewno z tym trochę roboty :) Ale co jak co ugościć takimi rurkami gości jest znacznie lepiej niż tymi sklepowymi. Są na pewno świeże :D ( Pracowałam na cukierni i wiem co nieco o ,,świeżości" takich wyrobów :P

    OdpowiedzUsuń
  11. Muszę spróbować tego kremu.

    OdpowiedzUsuń
  12. Marzenka w końcu będę mogła podpatrzec te Twoje pyszności ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wow przesmaczne. Mogę jeść takie bez ograniczeń :-) a potem dieta na mojej wodzie filtrowanej ;-)

    OdpowiedzUsuń