Słodycz przełamana kwaśną nutą? Jak najbardziej, jeśli lubicie owocowe ciasta. Wykorzystałam końcówkę sezonu na porzeczkę i takim sposobem powstało ciasto z czarną porzeczką na kruchym spodzie, oblane pyszną czekoladą. Zdradzę Wam, że takie połączenie smaków bardzo mi odpowiada - jest nieoczywiste, ale mocno wciągające. Idealne na upalne dni (choć nie tylko), do kawy (również mrożonej), herbaty, na deser. Jeden dzień i z blaszki zniknęło prawie całe ciasto.
....................................................................................................................................................................................................................
Ciasto z czarną porzeczką
....................................................................................................................................................................................................................
Składniki na kruche ciasto:
• 240 g mąki (2 szklanki)
• 80 g cukru (pół szklanki)
• 160 g masła
• 2 żółtka
Masa budyniowa:
• 2 budynie waniliowe
• 750 ml mleka
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• 5 łyżek cukru
• 5 łyżek cukru
• kostka masła 250 g
Pianka / masa porzeczkowa:
• 500 ml śmietanki kremówki 30%
• 50 dag porzeczek
• 2 łyżki żelatyny
• 50 dag porzeczek
• 2 łyżki żelatyny
• szklanka cukru pudru
Polewa czekoladowa:
• 100 g masła
• 3 łyżki mleka
• 3 łyżki cukru lub cukru pudru
• 3 łyżki kakao
Nasączanie: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej lub zbożowej
• 3 łyżki mleka
• 3 łyżki cukru lub cukru pudru
• 3 łyżki kakao
Nasączanie: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej lub zbożowej
Wykonanie:
- Zagnieść kruche ciasto, łącząc ze sobą wszystkie składniki. Włożyć na ok. pół godziny do lodówki. Po tym czasie schłodzone ciasto należy rozwałkować lub rozgnieść na spodzie brytfanki. Kruchy spód wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200° na ok. 15 minut.
- Z całości mleka odlać pół szklanki i wymieszać w niej proszek budyniowy, łyżkę mąki ziemniaczanej oraz 5 łyżek cukru. Resztę mleka zagotować i wlać do niej powstałą mieszankę. Zagotować, ciągle mieszając, do uzyskania jednolitej masy. Rozmiksować masło, dodawać do niego stopniowo ostygnięty budyń.
- Wystudzone kruche ciasto nasączyć kawą (2 łyżeczki kawy na pół szklanki przegotowanej wody). Wyłożyć na nie masę budyniową.
- Rozgnieść porzeczkę. Żelatynę zalać 3 łyżkami gorącej wody, wymieszać do uzyskania jednolitej struktury i wlać do owoców. Całość wymieszać. Ze śmietany kremówki ubić sztywną pianę, dodać cukier puder, a następnie stopniowo porzeczkę. Wszystko zmiksować i wyłożyć na masę budyniową.
- Z podanych składników zrobić czekoladę - najpierw rozpuszczając masło z mlekiem. Następnie dodając cukier. Wszystko na wolnym ogniu, by nie dopuścić do zagotowania. Po zdjęciu z palnika, dodajemy kakao i od razu polewamy ciasto.
Smacznego!
pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńByło pyszne, dlatego szybko znikało :)
UsuńMoje ulubione smaki, wygląda niesamowicie pysznie :)
OdpowiedzUsuńPolecam wypróbowanie, kompozycja idealna :)
UsuńKocham porzeczkę!
OdpowiedzUsuńJa również, ale bardziej czarną ;)
Usuńtych kilka warstw ciasta wygląda przepysznie
OdpowiedzUsuńByło pysznie i za szybko zniknęło ;)
Usuńbardzo apetyczne :)
OdpowiedzUsuńO tak, zdecydowanie :)
UsuńFajnie wyszło. U mnie obrodziły tylko czerwone porzeczki, więc z nimi jakieś ciasto zrobię.
OdpowiedzUsuńZ czerwonych też jak najbardziej można coś zrobić. U mnie w ogródku też jeszcze zostały czerwone.
UsuńMniam wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńSama bym go zjadła, ale już nie ma ;)
UsuńWygląda pysznie i zapewne tak smakuje. Chętnie wykorzystam przepis zamieniając porzeczki, których nie mam na jagody :)
OdpowiedzUsuńZ jagodami również będzie pyszne :) Uwielbiam jagody :)
UsuńWygląda po prostu rewelacyjnie, może upiekę jutro :D
OdpowiedzUsuńNa ile stopni piekarnik? :D
Spód pieczemy w temperaturze 200° do 15 minut ;) Pochwal się, jak upieczesz :)
UsuńWygląda zacnie :) jaka wielkość blachy?
OdpowiedzUsuńA o tym zapomniałam wspomnieć, już dopisuję w poście ;) Blacha 25 x 35 cm :)
UsuńPoproszę kawałek ;)
OdpowiedzUsuńMadzia, na kawałku by się nie skończyło ;)
Usuńooo matko wygląda i na penwo smakuje też obłędnie :)!
OdpowiedzUsuńJaką miałaś blaszkę?:)
OdpowiedzUsuń