piątek, 14 lipca 2017

Przepis: Ciasto z czarną porzeczką na kruchym spodzie


Słodycz przełamana kwaśną nutą? Jak najbardziej, jeśli lubicie owocowe ciasta. Wykorzystałam końcówkę sezonu na porzeczkę i takim sposobem powstało ciasto z czarną porzeczką na kruchym spodzie, oblane pyszną czekoladą. Zdradzę Wam, że takie połączenie smaków bardzo mi odpowiada - jest nieoczywiste, ale mocno wciągające. Idealne na upalne dni (choć nie tylko), do kawy (również mrożonej), herbaty, na deser. Jeden dzień i z blaszki zniknęło prawie całe ciasto. 


ciasto z czarną porzeczką na kruchym spodzie

....................................................................................................................................................................................................................
Ciasto z czarną porzeczką
....................................................................................................................................................................................................................

Składniki na kruche ciasto:

• 240 g mąki (2 szklanki)

• 80 g cukru (pół szklanki)
• 160 g masła
• 2 żółtka 


Masa budyniowa

• 2 budynie waniliowe

• 750 ml mleka 
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• 5 łyżek cukru 
• kostka masła 250 g


Pianka / masa porzeczkowa:

• 500 ml śmietanki kremówki 30% 
• 50 dag porzeczek 
• 2 łyżki żelatyny
• szklanka cukru pudru


Polewa czekoladowa:

• 100 g masła
• 3 łyżki mleka
• 3 łyżki cukru lub cukru pudru

• 3 łyżki kakao 

Nasączanie: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej lub zbożowej

ciasto z czarna porzeczka i masa budyniowa


Wykonanie



  • Zagnieść kruche ciasto, łącząc ze sobą wszystkie składniki. Włożyć na ok. pół godziny do lodówki. Po tym czasie schłodzone ciasto należy rozwałkować lub rozgnieść na spodzie brytfanki. Kruchy spód wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200° na ok. 15 minut. 
  • Z całości mleka odlać pół szklanki i wymieszać w niej proszek budyniowy, łyżkę mąki ziemniaczanej oraz 5 łyżek cukru. Resztę mleka zagotować i wlać do niej powstałą mieszankę. Zagotować, ciągle mieszając, do uzyskania jednolitej masy. Rozmiksować masło, dodawać do niego stopniowo ostygnięty budyń. 
  • Wystudzone kruche ciasto nasączyć kawą (2 łyżeczki kawy na pół szklanki przegotowanej wody). Wyłożyć na nie masę budyniową. 
  • Rozgnieść porzeczkę. Żelatynę zalać 3 łyżkami gorącej wody, wymieszać do uzyskania jednolitej struktury i wlać do owoców. Całość wymieszać. Ze śmietany kremówki ubić sztywną pianę, dodać cukier puder, a następnie stopniowo porzeczkę. Wszystko zmiksować i wyłożyć na masę budyniową.
  • Z podanych składników zrobić czekoladę - najpierw rozpuszczając masło z mlekiem. Następnie dodając cukier. Wszystko na wolnym ogniu, by nie dopuścić do zagotowania. Po zdjęciu z palnika, dodajemy kakao i od razu polewamy ciasto.


Smacznego!

24 komentarze:

  1. Moje ulubione smaki, wygląda niesamowicie pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. tych kilka warstw ciasta wygląda przepysznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajnie wyszło. U mnie obrodziły tylko czerwone porzeczki, więc z nimi jakieś ciasto zrobię.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z czerwonych też jak najbardziej można coś zrobić. U mnie w ogródku też jeszcze zostały czerwone.

      Usuń
  4. Wygląda pysznie i zapewne tak smakuje. Chętnie wykorzystam przepis zamieniając porzeczki, których nie mam na jagody :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z jagodami również będzie pyszne :) Uwielbiam jagody :)

      Usuń
  5. Wygląda po prostu rewelacyjnie, może upiekę jutro :D
    Na ile stopni piekarnik? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spód pieczemy w temperaturze 200° do 15 minut ;) Pochwal się, jak upieczesz :)

      Usuń
  6. Wygląda zacnie :) jaka wielkość blachy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A o tym zapomniałam wspomnieć, już dopisuję w poście ;) Blacha 25 x 35 cm :)

      Usuń
  7. ooo matko wygląda i na penwo smakuje też obłędnie :)!

    OdpowiedzUsuń