sobota, 29 września 2018

Szarlotka z pianką na kruchym cieście




Nigdy nie byłam wielbicielką szarlotki i zwyczajnie wolałam inne ciasta. Jabłka uwielbiam w postaci surowej, ze skórką, najlepiej zerwane prosto z drzewa. Nie ma lepszych niż te, które rosną u mnie w sadzie ;) Mimo tego, iż szarlotka nie jest moim ulubionym wypiekiem, często gości w moim domu ze względu na pozostałych członków rodziny. Dziś podzielę się z Wami moim przepisem, z którego wychodzi najsmaczniejsza szarlotka z pianką na kruchym cieście. Jest szybka i prosta do wykonania. 






Szarlotka z pianką na kruchym cieście 



Składniki na ciasto:

• 400 g mąki pszennej
• 250 g masła (najlepiej schłodzonego w lodówce, ja dałam Kasię)
• 3 łyżki cukru pudru
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 6 żółtek

Składniki na piankę:


• 6 białej
• szczypta soli
• 1,5 szklanki cukru
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Nadzienie:

• 2 kg jabłek 

• 6 łyżeczek cukru (jeśli jabłka są słodkie, można nie dodawać cukru)
• 1-2 łyżeczki cynamonu (według uznania)

szarlotka domowa

Wykonanie:

Zagnieść kruche ciasto, łącząc ze sobą wszystkie składniki. Podzielić na 2 części, zachowując proporcję 60% do 40%. Schłodzić w lodówce przez ok. 15 minut. Brytfankę o wymiarach 36 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część ciasta ścieramy na grubych oczkach tarki, rozprowadzamy po całej powierzchni blaszki, delikatnie przyklepując. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 15 minut. 

Obieramy ze skórki jabłka i kroimy w niewielkie plastry. Następnie wrzucamy je do garnka i przesmażamy, dodając cukier i cynamon. Moje jabłka były słodkie, więc dałam 6 łyżeczek cukru. Pamiętajcie, by spróbować jabłek połączonych z cukrem i cynamonem i sprawdzić, czy są odpowiednio doprawione (według uznania). Po kilku minutach ściągamy z ognia. Owoce są delikatniejsze i bardziej rozmięknięte. 

Ubijamy białka ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier i miksujemy dopóki nie rozbijemy jego kryształków. Na sam koniec dodajemy 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej i miksujemy do połączenia składników. 


Na upieczony wcześniej spód ciasta kładziemy jabłka (mogą być ciepłe), następnie pokrywamy je puszystą pianką. Na tarce z grubymi oczkami ścieramy pozostałą część ciasta (mniejszą 40%), równomiernie go rozkładając. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 30 minut. Pieczemy w temperaturze 160 stopni na termoobiegu. Kiedy ciasto zaczyna nabierać złotawych barw, należy wyjąć je z piekarnika. 

Smacznego!


5 komentarzy:

  1. Moja mama robi bardzo podobną, najlepsze ciasto na świecie 😉

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda pysznie uwielbiam Szarlotkę i w ogóle smak domowego ciasta jednak sama bardzo rzadko coś piekę.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda apetycznie, muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń