czwartek, 16 maja 2019

Przepis: Ciasto z rabarbarem




To ciasto zawsze wychodzi i nie ma prawa się nie udać! Do tego jest niesamowicie proste do wykonania, szybkie i niedrogie. Czyżby ciasto idealne? Tak, jeśli lubicie smak rabarbaru. Z powodzeniem można dopasować do niego inne owoce sezonowe (maliny, truskawki, wiśnie, śliwki, według uznania), delikatnie modyfikując przepis. Korzystając z dobrodziejstw mojego ogródka, upiekłam kolejne, trzecie pod rząd ciasto z rabarbarem. Jako ciekawostkę muszę wspomnieć, że za każdym razem sięgałam po inną mąkę. Najpierw była to Królowa Mąk Tortowych, potem Basia Tortowa Extra, a ostatnia Lubella Puszysta Tortowa. Najsmaczniejsze, najbardziej pulchne ciasto wyszło z Lubellą, całkiem niezłe z Królową, a z Basią zdecydowanie najgorsze. To chyba najłatwiejsze do wykonania ciasto, jakie znam. Jest pulchne i samo rozpływa się w ustach. 


ciasto z rabarbarem




Ciasto z rabarbarem 


Składniki na ciasto:

- 4 jaja
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki śmietany 18% (ja daję Krasnystaw)
- 3/4 szklanki oleju (daję Kujawski)
- 3 szklanki mąki pszennej (Lubella mąka puszysta tortowa typ 450)
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

- 500 g rabarbaru
- 4 łyżki cukru do posypania




Wykonanie:


Rabarbar myjemy i obieramy z włókien. Kroimy na ok. 3 cm kawałki. Ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy cukier i po jednym żółtku, nie przestając miksować. Teraz mikser nie będzie już potrzebny. Do mieszania składników używamy łyżki. Dodajemy kolejno: śmietanę, cienkim strumieniem wlewamy olej, porcjami wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy do połączenia się składników. 

Do blaszki o wymiarach 24x35 wyłożonej papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i równomiernie go rozprowadzamy. Pokrojone wcześniej kawałki rabarbaru układamy na całej powierzchni blaszki. Wierzch posypujemy cukrem. 

Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni (góra - dół). Długość pieczenia zależy od piekarnika, dlatego warto sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone. Po wyłączeniu ogrzewania, uchylamy piekarnik na 5-10 min. Wyjmujemy z piekarnika. Opcjonalnie chłodne ciasto można posypać cukrem pudrem. 


Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz