czwartek, 16 maja 2019

Przepis: Ciasto z rabarbarem




To ciasto zawsze wychodzi i nie ma prawa się nie udać! Do tego jest niesamowicie proste do wykonania, szybkie i niedrogie. Czyżby ciasto idealne? Tak, jeśli lubicie smak rabarbaru. Z powodzeniem można dopasować do niego inne owoce sezonowe (maliny, truskawki, wiśnie, śliwki, według uznania), delikatnie modyfikując przepis. Korzystając z dobrodziejstw mojego ogródka, upiekłam kolejne, trzecie pod rząd ciasto z rabarbarem. Jako ciekawostkę muszę wspomnieć, że za każdym razem sięgałam po inną mąkę. Najpierw była to Królowa Mąk Tortowych, potem Basia Tortowa Extra, a ostatnia Lubella Puszysta Tortowa. Najsmaczniejsze, najbardziej pulchne ciasto wyszło z Lubellą, całkiem niezłe z Królową, a z Basią zdecydowanie najgorsze. To chyba najłatwiejsze do wykonania ciasto, jakie znam. Jest pulchne i samo rozpływa się w ustach. 


ciasto z rabarbarem




Ciasto z rabarbarem 


Składniki na ciasto:

- 4 jaja
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki śmietany 18% (ja daję Krasnystaw)
- 3/4 szklanki oleju (daję Kujawski)
- 3 szklanki mąki pszennej (Lubella mąka puszysta tortowa typ 450)
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

- 500 g rabarbaru
- 4 łyżki cukru do posypania




Wykonanie:


Rabarbar myjemy i obieramy z włókien. Kroimy na ok. 3 cm kawałki. Ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy cukier i po jednym żółtku, nie przestając miksować. Teraz mikser nie będzie już potrzebny. Do mieszania składników używamy łyżki. Dodajemy kolejno: śmietanę, cienkim strumieniem wlewamy olej, porcjami wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy do połączenia się składników. 

Do blaszki o wymiarach 24x35 wyłożonej papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i równomiernie go rozprowadzamy. Pokrojone wcześniej kawałki rabarbaru układamy na całej powierzchni blaszki. Wierzch posypujemy cukrem. 

Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni (góra - dół). Długość pieczenia zależy od piekarnika, dlatego warto sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone. Po wyłączeniu ogrzewania, uchylamy piekarnik na 5-10 min. Wyjmujemy z piekarnika. Opcjonalnie chłodne ciasto można posypać cukrem pudrem. 


Smacznego!



3 komentarze:

  1. Marzenko udowodniłabym Ci, że da się zepsuć te ciasto..Mi nie wychodzi żadne ciasto niestety, nawet te których piec nie trzeba. Nie mam kompletnie ręki do deserów nad czym ubolewam przeokrutnie.
    Ale Twój przepis podrzucę Babci i ją poproszę o upieczenie - ma dryg, jak to Babcia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha. Zjadlabym :) Lubie takie domowe ciacha. :)

    OdpowiedzUsuń