Dawno nie dodawałam żadnego przepisu na słodkości. Nadrabiam więc zaległości i zapraszam Was na przepyszny piernik z miodem, przekładany dżemem śliwkowym i suszonymi śliwkami. Muszę przyznać, że jest to najbardziej aromatyczny i smakowity piernik, jaki kiedykolwiek jadłam. Kto skusi się na kawałek ciasta? :)
...........................................................................................................................................................................................
Piernik z miodem, przekładany dżemem śliwkowym
Piernik z miodem, przekładany dżemem śliwkowym
...........................................................................................................................................................................................
Składniki:
Na ciasto:
2 1/4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
330 g płynnego miodu
160 g miękkiego masła
4 jajka
3 czubate łyżki kwaśnej śmietany 18%
120 ml maślanki
2 łyżki przyprawy do piernika
2 czubate łyżeczki sody
2 czubate łyżki kakao
Przełożenie:
350 g dżemu śliwkowego
150 g śliwek suszonych
40 ml wody
Polewa:
3 łyżki kakao
3 łyżki mleka
3 łyżki cukru pudru
100 g masła
Przygotowanie:
Ciasto:
- Jajka w całości ubijamy razem z cukrem do uzyskania puszystej piany. Piana powinna około trzykrotnie zwiększyć swoją objętość.
- Kolejno, nie przestając miksować, delikatnym strumieniem wlewamy płynny miód i uprzednio roztopione, ostudzone masło.
- Cały czas miksujemy i dodajemy kolejno suche składniki, tj. mąkę, kakao, sodę i przyprawę do piernika. Miksujemy do momentu uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji.
- Masę piernikową przelewamy do wysmarowanej tłuszczem formy 10 x 40 cm tak, aby wypełnić ją w około 1/3 jej całej wysokości, gdyż ciasto pięknie rośnie. Pieczemy w temp. 170ºC przez około 55 minut do tzw. suchego patyczka.
- Po upieczeniu studzimy i kroimy według uznania na 2-3 równe części.
Przełożenie:
- Suszone śliwki kroimy w mniejsze kawałki
- Następnie zagotowujemy je z niewielką ilością wody i trzymamy na ogniu.
- Dodajemy dżem śliwkowy i gotujemy około 5 minut ciągle mieszając.
- Zdejmujemy z ognia.
- Piernik przekładamy masą śliwkową.
Polewa:
- W niewielkim rondelku podgrzewamy mleko z cukrem pudrem do momentu połączenia się składników. Następnie dodajemy masło i rozpuszczamy. Zdejmujemy z ognia.
- Dodajemy kakao i energicznie mieszamy, by nie zrobiły nam się grudki.
- Polewamy ciasto.
Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce na noc. Najlepiej smakuje kolejnego dnia, gdyż wszystkie składniki muszą się "połączyć".
Smacznego!
Uwielbiam. Idealny, mokry taki jak lubię. Napewno wykorzystam przepis .
OdpowiedzUsuńMogłabyś wysłać kawałek kurierem ? :D
OdpowiedzUsuńMoja mama taki robi, do tego zaparzamy herbatkę na naszej filtrowanej wodzie i mamy wieczór dla siebie :)
OdpowiedzUsuń