Są smaczne, niezwykle proste w przygotowaniu, idealne na wiele okazji i bez okazji :) Można uznać za tradycję, że na każde święta w moim domu pojawiają się rogaliki posypane cukrem. Najbardziej smakują mi tuż po upieczeniu, jeszcze ciepłe. Ogromną ich zaletą jest fakt, że mogą być długo przechowywane w szczelnie zamkniętym pojemniku, nie tracąc świeżości. Zostawiam Wam wielokrotnie sprawdzony przepis na odrobinę słodkości :)
...........................................................................................................................................................................................
Rogaliki z cukrem
...........................................................................................................................................................................................
Składniki:
• 1 kg mąki
• 2 kostki margaryny (może być Kasia)
• 5 dag drożdży
• 2 jajka
• 2 - 3 łyżki śmietany
• ok. 1/2 kg cukru (na posypanie rogalików)
Wykonanie:
Składniki łączymy i zagniatamy jednolite ciasto. Od całości ciasta odrywamy po kawałku, dowolnej wielkości ciasta (w zależności od tego, jak duże chcemy zrobić rogaliki), rozwałkowujemy w dłoniach i formujemy kształt. W przygotowaną wcześniej miseczkę, wsypujemy cukier i obtaczamy na ze rogale po obu stronach (od spodu i od góry). Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy do czasu, kiedy zaczną się rumienić. Rogale smakują wyśmienicie tuż po upieczeniu - na gorąco, jak i po kilku (nawet kilkunastu) dniach przechowywania w szczelnym pojemniku.
Smacznego!
Pysznie wyglądają Marzenko 😍
OdpowiedzUsuńRzeczywiście, na Święta jak znalazł :D Może upiekę takie i zawiozę babci :D
OdpowiedzUsuńwyglądają pysznie, uwielbiam jeść słodkości ale niekoniecznie robić
OdpowiedzUsuńWyglądają lepiej od tych kupnych :)
OdpowiedzUsuńChyba wypróbuję ten przepis, rogaliki wyglądają bardzo smacznie. Ile sztuk wychodzi z przepisu?
OdpowiedzUsuń