Lubicie maliny? Zerwane prosto z krzaka w przydomowym ogrodzie, smakują mi najlepiej. Bez oprysków, czy nawozów, samo zdrowie :) W sezonie często wykorzystuję te owoce do deserów i ciast. I tak ostatnio wymyśliłam sobie późnym wieczorem, że trzeba wykorzystać w odpowiedni sposób zerwane wcześniej malinki. Ciasto z malinami i galaretką jest niezwykle proste do wykonania. Robi się je bardzo szybko. Tak samo szybko znika z brytfanki :)
Ciasto malinowe z galaretką i mascarpone
Składniki na biszkopt:
• 8 jajek
• 8 łyżek mąki pszennej
• 8 łyżek cukru
• 8 jajek
• 8 łyżek mąki pszennej
• 8 łyżek cukru
• szczypta soli
Składniki na krem:
• serek mascarpone 250 ml
• śmietanka 30% lub 36% 250 ml
• 6 łyżek cukru pudru
Pozostałe:
• 2 galaretki, najlepiej malinowe (ja dałam truskawkową i winogronową)
• 300 - 400 g malin (w zależności od tego, jak gęsto chcecie je ułożyć)
• serek mascarpone 250 ml
• śmietanka 30% lub 36% 250 ml
• 6 łyżek cukru pudru
Pozostałe:
• 2 galaretki, najlepiej malinowe (ja dałam truskawkową i winogronową)
• 300 - 400 g malin (w zależności od tego, jak gęsto chcecie je ułożyć)
Galaretki zalać 1/2 litra wrzącej wody i odstawić do schłodzenia. W czasie gdy biszkopt i galaretka będą stygły, robimy krem. Do misy wkładamy serek mascarpone, śmietankę i cukier puder. Wszystkie trzy składniki miksujemy do czasu, kiedy powstanie jednolita, zbita masa. Kremem smarujemy ostygnięty biszkopt, wykładamy na nim maliny i zalewamy odpowiedniej gęstości (ściętą) galaretką. Chłodzimy w lodówce, najlepiej całą noc.
Smacznego!
Uwielbiam! 😍 Dziękuję za przepis ❤️❤️❤️
OdpowiedzUsuńsama rzadko piekę ale takie ciasta, lekkie puszyste z owocową galaretką bardzo lubię
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuń