środa, 28 sierpnia 2019

Przepis: Ciasto z malinami i galaretką




Lubicie maliny? Zerwane prosto z krzaka w przydomowym ogrodzie, smakują mi najlepiej. Bez oprysków, czy nawozów, samo zdrowie :) W sezonie często wykorzystuję te owoce do deserów i ciast. I tak ostatnio wymyśliłam sobie późnym wieczorem, że trzeba wykorzystać w odpowiedni sposób zerwane wcześniej malinki. Ciasto z malinami i galaretką jest niezwykle proste do wykonania. Robi się je bardzo szybko. Tak samo szybko znika z brytfanki :) 


Ciasto malinowe z galaretką i mascarpone 


Składniki na biszkopt:

• 8 jajek 

• 8 łyżek mąki pszennej
• 8 łyżek cukru
• szczypta soli


Składniki na krem:

• serek mascarpone 250 ml 

• śmietanka 30% lub 36% 250 ml 
• 6 łyżek cukru pudru

Pozostałe


• 2 galaretki, najlepiej malinowe (ja dałam truskawkową i winogronową)

• 300 - 400 g malin (w zależności od tego, jak gęsto chcecie je ułożyć) 





Wykonanie: Ubić pianę z białek ze szczyptą soli, dodać cukier, żółtka i mąkę. Wszystko delikatnie zmiksować na jednolitą masę. Wlać do brytfanki o wymiarach 24 x 35 cm i piec ok. 17 minut, w temperaturze 180°. 
Galaretki zalać 1/2 litra wrzącej wody i odstawić do schłodzenia. W czasie gdy biszkopt i galaretka będą stygły, robimy krem. Do misy wkładamy serek mascarpone, śmietankę i cukier puder. Wszystkie trzy składniki miksujemy do czasu, kiedy powstanie jednolita, zbita masa. Kremem smarujemy ostygnięty biszkopt, wykładamy na nim maliny i zalewamy odpowiedniej gęstości (ściętą) galaretką. Chłodzimy w lodówce, najlepiej całą noc. 


Smacznego!


3 komentarze:

  1. Uwielbiam! 😍 Dziękuję za przepis ❤️❤️❤️

    OdpowiedzUsuń
  2. sama rzadko piekę ale takie ciasta, lekkie puszyste z owocową galaretką bardzo lubię

    OdpowiedzUsuń