Lubicie domowe pieczywo? Ja bardzo, dlatego gości u mnie w domu coraz częściej. Jest pyszne, a przede wszystkim zdrowe. Dziś chcę podzielić się z Wami sprawdzonym przepisem na domowy chleb na zakwasie. To już kolejny raz, kiedy zajadamy się nim całą rodziną.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Składniki:
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Domowy chleb na zakwasie
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Składniki:
• 4 szklanki mąki pszennej
• 4 szklanki mąki żytniej (najlepiej z otrębami)
• 2 szklanki mąki orkiszowej
• 2 płaskie łyżki cukru
• 1,5-2 płaskie łyżki soli
• 5 szklanek letniej wody
• zakwas
• Opcjonalnie: siemię lniane, kminek / do posypania: czarnuszka
Wykonanie:
1. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Ciasto powinno być kleiste.
2. Przenosimy do wysokiej brytfanny - wypełniamy ją ciastem w około 1/2 jej wysokości.
3. (Opcjonalnie) Posypujemy czarnuszką.
4. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (najlepiej na noc).
5. Pieczemy w temp. 180 stopni C. przez około 45 minut.
6. By skórka chleba nie była zbyt twarda, najlepiej owinąć go w czystą ściereczkę.
P.S. Zostawiamy odrobinę zakwasu na kolejny chleb i trzymamy w słoiczku w lodówce. Trzeba pamiętać, że pozostały zakwas też zwiększy swoją objętość.
Zakwas:
• 0,5kg mąki pszennej
• 1 litr wody
• 2 dkg drożdży
• 0,5kg mąki pszennej
• 1 litr wody
• 2 dkg drożdży
Wszystkie składniki mieszamy i zostawiamy do "ukiszenia" na około 3 dni.
Często na YT oglądam jak się piecze chleb. Zawsze myślałam, że to bardzo skomplikowane a wymaga jedynie cierpliwości. Piękny wypiek.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńJak dotąd raz piekłam chleb na zakwasie, ale wykorzystałam mąki razowe :)
OdpowiedzUsuńPozwolilam sobie zapisać przepis ;) na pewno wypróbuję !
OdpowiedzUsuń