czwartek, 11 maja 2017

Przepis: Domowy chleb na zakwasie


Lubicie domowe pieczywo? Ja bardzo, dlatego gości u mnie w domu coraz częściej. Jest pyszne, a przede wszystkim zdrowe. Dziś chcę podzielić się z Wami sprawdzonym przepisem na domowy chleb na zakwasie. To już kolejny raz, kiedy zajadamy się nim całą rodziną.


domowy chleb na zakwasie


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Domowy chleb na zakwasie
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki:


• 4 szklanki mąki pszennej 
• 4 szklanki mąki żytniej (najlepiej z otrębami)
• 2 szklanki mąki orkiszowej
• 2 płaskie łyżki cukru
• 1,5-2 płaskie łyżki soli
• 5 szklanek letniej wody
• zakwas
• Opcjonalnie: siemię lniane, kminek / do posypania: czarnuszka

Wykonanie:


1. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Ciasto powinno być kleiste.
2. 
Przenosimy do wysokiej brytfanny - wypełniamy ją ciastem w około 1/2 jej wysokości.
3. 
(Opcjonalnie) Posypujemy czarnuszką.
4. 
Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (najlepiej na noc).
5. 
Pieczemy w temp. 200 stopni C. przez około 45 minut.
6. 
By skórka chleba nie była zbyt twarda, najlepiej owinąć go w czystą ściereczkę.



P.S. Zostawiamy odrobinę zakwasu na kolejny chleb i trzymamy w słoiczku w lodówce. Trzeba pamiętać, że pozostały zakwas też zwiększy swoją objętość.


Zakwas:

• 0,5kg mąki pszennej

• 1 litr wody
• 2 dkg drożdży
Wszystkie składniki mieszamy i zostawiamy do "ukiszenia" na około 3 dni.

chleb domowy
szybki chleb domowy
sprawdzony przepis na chleb domowy

Smacznego! 

3 komentarze:

  1. Często na YT oglądam jak się piecze chleb. Zawsze myślałam, że to bardzo skomplikowane a wymaga jedynie cierpliwości. Piękny wypiek.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak dotąd raz piekłam chleb na zakwasie, ale wykorzystałam mąki razowe :)

    OdpowiedzUsuń